Inicijative

Ova stranica je namenjena roditeljima, njihovim idejama, akcijama, inspiracijama... ako imate primere dobrih i uspešnih roditeljskih iniciajtiva, napišite prikaz i pošaljite nam - mi ćemo ga rado objaviti na ovoj stranici.

Uredimo dvorište za našu decu –roditelji kao inicijatori!

Učestvovanje porodice u programu i saradnja sa zajednicom je od krucijalne važnosti za dobrobit svakog deteta. Roditelji i zajednica dobijaju priliku da učestvuju u aktivnostima vezanim za učenje i odrastanje dece. Stalna saradnja, druženje i održavanje različitih aktivnosti i radionica, konsultovanje i razmena informacija sa roditeljima, pomažu da deca lakše i brže uče.

Roditelji su uvek dobrodošli i spremni da podrže i pomognu nam u raznim aktivnostima i akcijama. Osnovna ideja je bila da se uredi dvoriše ispred vrtića. Na inicijativu roditelja dece od 3-5,5 godina koja su uključena u četvoročasovni program u Vranovu, pokrenuta je inicijativa za kupovinu i montiranje rekreativnih sprava koje će koristiti sva deca, premazivanje ( zastitnim lakom ) vec postojećih sprava i pravljenje pešačke staze od vrtića do kapije. Roditelji prave dogovor o tome kada i kako će realizovati akciju uređenja dvorišta za decu.

Akcija farbanja tj.zaštita već postojećih sprava organizovana je 30.oktobra i u njoj su učestvovale mame koje su zajedno sa decom i vaspitačicama uspešno realizovala ovu ideju i gde smo se svi, a najviše deca, lepo zabavili.

Nakon dva dana, 1.novembra je realizovana akcija pravljenja pešačke staze u kojoj su učestvovale samo tate. Napravljena je staza od 15 metara koja vodi od vrtića do kapije.

Mišljenje roditelja nam je veoma važno, kao i ideje, predlozi i odluke koje donosimo svi zajedno. Za uspešnu saradnju bilo je potrebno stvoriti klimu i ambijent u kome će preovladavati zajedništvo i vesela atmosfera. Mislim da smo u tome i te kako uspeli i da se to vidi i u ovim akcijama! Uključivanje u zajedničko delanje, doprinelo je tome da roditelji i deca steknu jos veće poverenje u PU i doprinesu vaspitnom radu.

Potrudićemo se da osluškujemo dečija interesovanja kako bismo u što većoj meri doprineli dobrobiti deteta. Saradnja sa roditeljima je dostigla jedan viši nivo i kod roditelja razvila još veći stepen odgovornosti i češća uključivanja u život i rad grupe.

Nastavljamo i dalje sa našim akcijama u kojima će roditelji, deca i vaspitači vrlo rado učestvovati!

Maja Živković, vaspitač u PU “Naša radost”, Smederevo

Galeriju možete pogledati ovde.

Vebsajt je izrađen u okviru projekta „Vrtići bez granica 2- kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Republici Srbiji“ koji uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj – SDC realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, UNICEF, CIP - Centar za interaktivnu pedagogiju i Institut za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.