Inicijative

Ova stranica je namenjena roditeljima, njihovim idejama, akcijama, inspiracijama... ako imate primere dobrih i uspešnih roditeljskih iniciajtiva, napišite prikaz i pošaljite nam - mi ćemo ga rado objaviti na ovoj stranici.

INICIJATIVA RODITELJA U SREMČICI

Posle seminara održanog u Smederevu u okviru projekta Vrtići bez granica 2, Timu Čukarica postaje jasnije kako podstaći roditelje da budu inicijatori promena u lokalnoj zajednici. Bilo nam je potrebno vreme da razumemo i prepoznamo inicijativu roditelja.

Organizovali smo roditeljski sastanak na kom smo podstakli roditelje da fotografišu prostore u našem mestu koji bi mogli da se reorganizuju, obogate i osmisle za svu decu iz našeg naselja. Tom prilikom smo obavestili roditelje da oni imaju na raspolaganju i novac iz projekta koji treba usmeriti na inicijativu koju oni pokrenu.

Prve fotografije stizale su stidljivo, bojažljivo... ali u vrtiću dočekano sa puno entuzijazma i podrške roditeljima!

Pored želje da zajedno popravimo parkić u naselju, roditelji nam donose i sledeće vesti – na samom ulasku u šumu postoji prostor idealan za trim stazu, koji su obišli zajedno sa decom i ocenili da je vredan truda i ulaganja! Ideja je sjajna, ali roditelji razumeju da pre svega moraju saznati kome pripada ovo zemljište. Zakazuju sastanak sa Opštinom Čukarica. U međuvremenu, informišemo ih o saradnji koju smo ostvarili sa javnim preduzećem “Srbijašume”, kroz projektne aktivnosti. Prepoznaju podršku u nama.

Opština pozdravlja ideju roditelja i povezuje ih sa upravnikom Šumskog gazdinstva. Na sastanku se roditeljima pojašnjava da je prostor u šumi koji se njima dopao već određen za neke druge namene, ali da je njihova inicijativa u lokalnoj zajednici hvale vredna, kao i partnerstvo sa vrtićem “Gorica” i JP “Srbijašume”, te da se roditeljima na korišćenje bez nadoknade ustupa 5 ari zemljišta u šumi!

Dobijeni prostor obišli su roditelji, predstavnici predškolske ustanove “Čukarica” i JP “Srbijašume”, sagledali ga i zaključili šta su prioritetni radovi. Na novom sastanku u opštini, roditelji su tražili trotoar i rasvetu.

Navedene povratne informacije iz različitih izvora u lokalnoj zajednici roditelje afirmišu, osnažuju i inspirišu. Uočavaju da mogu da budu pokretači promena u lokalnoj zajednici, da u vrtiću u svom mestu mogu da pronađu saradnike i podršku, pokrenu dijalog o potrebama svoje dece.

Dobit od saradnje i zajedničkih koraka osećamo svi - deca, roditelji, PU Čukarica, predstavnici „Srbijašuma“, opštine. Zajedno se radujemo našem novom šumskom vrtiću i počinjemo da kreiramo mini-projekat. Povezujemo se sa lokalnim udruženjem građana, kako bi projekat zaživeo. Udruženje podržava inicijativu, javno izražava veliku radost zbog dosadašnjih uspeha roditelja u radu i sa ponosom postaje deo mreže koja će malim koracima unapređivati sredinu u kojoj živi. Takva mreža podrške omogućava vaspitaču da u zajednici sa decom i roditeljima kreira programe, postane vidljiv, promišlja i obogaćuje svoje dosadašnje profesionalne prakse i uvodi alternative. Na prvobitnu inicijativu roditelja, parkić u naselju biće obnovljen od sredstava koje dodeljuje opština. Površina parkića je oko 150 m2. Biće popravljeni mobilijari, postavljene kante za otpatke i klupe. Zajedno sa JP “Srbijašume”, koje će obezbediti panjiće, roditelji će postaviti ogradu. Planira se zajednička akcija u kojoj će panjiće postavljati deca, roditelji i vaspitači zajedno, timski osmišljavajući optimalan izgled parka i njegovu dostupnost svoj deci.

Petrović Aleksandra,
vaspitač PU Čukarica i realizator programa “Vrtić u prirodi” u okviru projekta “Vrtići bez granica 2”.

Galeriju možete pogledati ovde.

Vebsajt je izrađen u okviru projekta „Vrtići bez granica 2- kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Republici Srbiji“ koji uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj – SDC realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, UNICEF, CIP - Centar za interaktivnu pedagogiju i Institut za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.